Har jeg en depression?

Kære Margrethe,

Jeg føler mig lidt urimelig, for udefra set har jeg det rigtigt godt, og der er mange, der har det værre end mig. Alligevel er jeg kommet til en slags krise i mit liv. Jeg har et ok arbejde og tjener en god løn. Jeg har ingen kæreste, hvilket er mit eget valg, for jeg orker ikke alt besværet og skuffelserne, der følger med. Jeg lever et single-liv, som andre synes ser fedt ud: ingen forpligtelser, mange rejser, lækker lejlighed m.m. Men jeg er ikke glad, jeg føler mig bare tom og kan ikke huske, hvornår jeg sidst følte glæde – ja, det lyder måske ynkeligt. Har jeg mon en depression?

Mvh

Benedikte

Kære Benedikte,

Tak for dit brev. Intet af det du skriver lyder urimeligt eller ynkeligt. Det er meget muligt, at en depression har sneget sig ind på dig uden nogen tydelig eller pludselig grund. Men du mærker, at noget er galt, og du prøver nu ændre din situation  – og det er det første skridt til at få det bedre.

Det er vigtigt, at du går til din læge og fortæller, at du måske er deprimeret. Depressioner kan udvikles som følge af en lang række fysiske sygdomme. Derfor vil lægen ofte også spørge om andre ting end lige symptomer, som tristhed, manglende energi og ændret søvnmønster. Depressioner kan være milde eller svære, og samtaleterapi eventuelt i kombination med antidepressiv medicin hjælper rigtig mange mennesker videre. Hør, hvad din læge anbefaler dig.

Og, Benedikte, blot fordi du lever et liv, som andre ser som godt, betyder det ikke, at du ”skal” være glad. Du har det som du har det, uanset om andre har det værre eller om du udefra set har et behageligt liv. Lykke handler om at acceptere og elske dig selv som du er. Lykke handler om foretage dig ting, du elsker sammen med mennesker, du elsker og som også elsker dig, og lykke handler om at have det godt med det, du bidrager med i verden, hvad end det er.

Jeg anbefaler dig at gøre status i dit liv og rydde op. Gå seriøst til værks, for dette her er vigtigt. Skriv alle områder af dit liv ned: job, familie, bolig,  venner, økonomi, sundhed, fritid, kærlighed. Mærk efter ved hver enkelt, om hvordan du virkelig har det med det. Og tillad dig at drømme: hvad har du egentlig lyst til? Hvad vil virkelig gøre dig glad? Er det at få en hund? At begynde at strikke? At køre mountain bike i skoven? At spise sushi? Flytte til England? Prøv at skrive alt det ned, der giver dig glæde eller tidligere har givet dig glæde eller som du drømmer om.  Skriv stort og småt ned uden at dømme dig selv.

Læg listen væk og tag den frem igen efter en pause. Og gå så helt praktisk til værks med at få de ting ind i dit liv. Tag et lille skridt i dag i retningen mod glæden. Og endnu et lille skridt i morgen. Søg på nettet. Book det kursus. Ring til den veninde.

Ud fra din kommentar om besværet ved et kærlighedsforhold gætter jeg på, at du ikke har haft de bedste erfaringer på det område? Måske skal du have hjælp af en god terapeut til at bearbejde det. Men videre skal du, for du fortjener at være glad.

Alt godt.

Kærlig hilsen
Margrethe

Psykoterapi København

**