Er det svært for dig at føle dig succesfuld? Er der altid noget, der føles lidt forkert, selv når du opnår det, du drømte om? Her får du svar på, hvorfor succes-følelsen lader vente på sig og hvordan du slipper fri af sammenligningsfælden. Og tips til, hvordan du kommer tættere på succes – af den ægte slags.
Af Margrethe Vadmand din Psykoterapeut i København
Efter to års videreuddannelse, hvor aftener og weekender bliver inddraget kommer Camilla endelig i mål og bliver færdig. Hun er gift og har tre teenagebørn og et godt arbejde, som hun nu kan avancere indenfor. Da en veninde spørger, om hun ikke er glad for sin succes, kigger Camilla desorienteret på hende. Succes? Det er ikke et ord hun forbinder med sig selv.
Anne er til 20 års studenterjubilæum, og glæder sig til at møde de gamle klassekammerater og høre, hvor de er i livet nu. Anne har et deltidsarbejde og bruger det meste af sin fritid på sin familie, hus og have. Hun synes selv, at hendes have er helt særlig med frugttræer, køkkenhave, drivhus og et væld af blomster. Til middagen tager de en runde, hvor de fortæller om, hvordan livet har formet sig. Mange af de andre har høje stillinger, dyrker meget sport og rejser over hele verden. Da det bliver Annas tur, bliver hun ramt af en fiaskofølelse, og synes pludselig ikke, at hendes liv virker særligt succesfuldt.
EN KVINDETING
For både Camilla og Anne er følelsen af succes langt væk, på trods af at de begge set udefra har opnået en form for succes. Ikke en gang tilfredshed, føler de, men snarere fiasko over noget, der egentlig virker godt. Hvorfor?
En del af forklaringen skal findes i det faktum, at de er kvinder, mener psykolog og
forfatter Birgitte Hultberg.
– Helt generelt har kvinder det sværere med succes end mænd, fordi vi grundlæggende er meget ovre i andre mennesker. Vores oprindelige biologiske funktion var omsorgen for andre, og det ligger dybt i mange af os stadigvæk. Vi tænker på andre før vi tænker på os selv. Derfor sætter vi ofte mål, som vi tror andre (vores forældre, kæreste, chef) vil værdsætte. Og derfor måler vi ofte vores egen succes i hvordan andre ser på det og i forhold til, hvad andre har gjort. At have succes bliver mere det andre giver værdi, end det vi selv giver værdi, siger Birgitte Hultberg.
FIND DINE VÆRDIER
Vejen til succes, som du kan mærke helt ind i hjertet går gennem dine værdier. De helt grundlæggende, dem som du synes det er værd at buge tid, penge og energi på. Dine værdier fortæller hvem du er, og hvad du sætter højt i livet. Er det selvstændighed, kærlighed og fremdrift? Eller familie, sundhed og åndelighed? Det hele eller noget helt andet? Ifølge Birgitte Hultberg er vores værdier overraskende ens.
– Vi mennesker deler nogle universelle værdier, nemlig mod, retfærdighed og mådehold. Og de kan forstås på flere planer, også overfor dig selv. Mod kan handle om at gøre det, du synes er rigtigt og stå fast, selvom andre vil nedgøre det eller stræber efter noget andet. Retfærdighed handler om at komme ærligt til tingene, men kan også handle om at være retfærdig overfor dig selv. Mådehold er ikke at være grådig, og ikke ønske det, de andre har, men holde dig til det, der er dig. Det kan du også overføre til, at du kan ikke få succes på alle parametre her i livet. Du kan også bruge det til at identificere, hvor andre i virkeligheden har ladet sig forføre af tidens ”mere, større, bedre”-mentalitet og dermed svigtet sig selv. Brug det til at undgå at ryge i samme fælde: Sæt barren lidt lavere, se på hvor din force er, og nyd den. Hvis du vil have maksimal succes på alle områder, gætter jeg på, at du bliver skuffet og utilfreds.
– Hvis du har dine indre værdier på plads, så går du efter det, der virkelig betyder noget for dig, uanset hvad der ellers giver prestige i dine omgivelser. Og du står ved det og mærker en langt større succes-følelse, når du beskæftiger dig med noget, der giver mening for dig, om det så er at strikke en sweater eller gå Caminoen.
DIN INDRE KRITIKER
Godt, så. Men hvad, hvis du går efter det, du virkelig selv ønsker, og stadig har følelsen af succes til gode? Du plager måske endda dig selv med, at du ikke gør det godt nok, og at din at din veninde eller Oprah Winfrey gør det meget bedre, og at du aldrig vil komme op i deres liga.
– Det er din indre kritiker, der taler. Vi kommer ofte til at se at se på os selv med andres øjne, og fokuserer på fejl og mangler. Vi lever i en præstationskultur og særligt med de sociale medier er det nemt at falde i sammenligningsfælden. Vi kommer alle til det. Og da er det, at vi må hive fat i værdien om retfærdighed. Er det retfærdigt at tale så hårdt til dig selv? Er det retfærdigt at sammenligne dig med andre, der har andre forudsætninger end dig? Nej, det er det ikke, fastslår Birgitte Hultberg.
– Tænk over, hvordan du taler til dig selv. Taler du dig selv op eller ned? Øv dig i en selvkærlig, indre dialog.
– Selvom den indre kritiker er en hård negl, så er dens hensigter faktisk gode. Når den taler dig ned og vil have dig til at gøre mere af det samme, så er den en påmindelse om, at du sammenligner dig med andre fremfor at være tro mod dig selv. Når den taler dig væk fra det du gør, så er den en påmindelse om, at du ikke er tro mod dig selv i det, du gør nu. Grundlæggende ønsker kritikeren bare, at du klarer dig godt og prøver faktisk at beskytte dig. Næste gang den kværner i dit hoved, så tænk på den som en ven og spørg åbent: “Hvad er det, du vil beskytte mig imod? Er det at blive usund? Eller at miste fokus? Eller siger du indirekte, at jeg er på gal vej i forhold til mine værdier?” Lyt og mærk efter, for du ved det godt. Og lav en modvægt til den indre kritiker ved bevidst at tale pænt til og om dig selv, råder Birgitte Hultberg.
3 trin til (ægte) succes
1. Mærk efter Giv dig selv ro til jævnligt at mærke efter, hvad, du virkelig ønsker – både i livet og konkret for ugen, der kommer. Mærk, hvad der vil give dig en yes-følelse at opnå. Er det at skabe din egen webshop? At løbe en tur? At lære din søn at lave mad? Udvid dit succes-begreb til at omhandle alt, der giver dig en varm, glad følelse. Skriv det ned i en notesbog eller på din telefon.
2. Hold fokus Når du skriver opgaver på din to-do-liste, så stop op og spørg dig selv, om det virkelig er noget du skal. Om opgaverne stemmer overens med dine værdier? Vil de bringe dig tættere på det liv, du gerne vil leve? Spørg, hvorfor du skal udføre en opgave. Og hold dit fokus på det, virkelig betyder noget.
3. Marker dine succeser I stedet for at fokusere på de ting, du ikke fik nået i løbet af ugen, så lav en gang ugentligt en ”I-did-liste,” hvor du skriver alt det op, som du fik gjort. Klap dig selv på skulderen over alt det, du fik fra hånden. Og husk at fejre det, når du når de lidt større milepæle. På den måde gør du din succes synlig for dig selv.
Kilder: psykolog Birgitte Hultberg og læge og forfatter Jesper Bay-Hansen
Bragt i magasinet Psykologi